Bibliotecile cu marca „Fundația Autonom” (I)

Astăzi călătorim în trecutul glorios și rămânem fascinați în fața marilor civilizații. Vizităm cele șapte minuni ale lumii și stăm de vorbă cu înțelepții filosofi antici sau admirăm capodoperele marilor pictori.
Mâine vom hoinări pe străzile cochete ale celor mai frumoase capitale, bucurându-ne de specificul și tradițiile locale.
Poate în ziua următoare vom urca cei mai înalți și spectaculoși munți sau ne vom bucura de peisaje inedite. Avem, de asemenea, opțiunea de a zbura printre stele sau de a vizita un spațiu futurist, dintr-o lume dominată de o tehnologie greu de imaginat.
Geografie, istorie, artă, cultură, literatură, spațiu real, fantezie, trecut, prezent, viitor, personalități remarcabile, sensibilitate, inedit etc. sunt doar puține dintre temele pe care le putem aprofunda prin intermediul cărților. Izvoare de răspunsuri, de îmbogățire a cunoștințelor și culturii generale, acești prieteni dragi știu să ne fie alături necondiționat.
Indiferent de aspectul pe care l-au îmbrăcat, de la papirus, la pergament, la hârtie și, apoi, la forma digitală, cărțile au jucat și vor juca mereu un rol important în formarea noastră. De aceea, mai multe echipe de autonomi au hotărât să le ofere copiilor biblioteci cu prieteni adevărați, pe care se pot baza în procesul formării lor ca oameni integri.

În iarna anului trecut, autonomii din Constanța și-au îndreptat atenția asupra unei școli din Cotu Văii, din apropierea localității Negru Vodă, spre granița cu Bulgaria. Fiind reabilitată în perioada 2011 – 2013, pe baza fondurilor europene, școala arată bine, având clase frumoase și un teren de sport încăpător. Prin urmare, școala a ajuns să îndeplinească condițiile de care ar avea nevoie cei 108 elevi din clasele 0-VIII, pentru a dobândi cu drag cunoștințele de care se vor folosi de-a lungul vieții.

20150106_152607

Cu toate acestea, autonomii din Constanța au identificat și remediat o problemă care îi afecta pe elevi: deficitul masiv de cărți din bibliotecă, pe rafturile acesteia găsindu-se doar 15 volume. Din bugetul alocat sponsorizărilor, au fost comandate mai multe cărți din lista de lecturi suplimentare. În momentul în care coletele cu cărți, hărți, glob pămânesc și alte rechizite au fost livrate la sediul din Constanța, bucuria s-a instalat în inimile autonomilor, care au devenit din ce în ce mai entuziasmați și nerăbdători să împartă darurile.

Momentul întâlnirii cu școlarii a sosit. Aceștia, însoțiți de doamna directoare Mihaela Vîlcu, i-au întâmpinat pe autonomi cu dorința sinceră de a descoperi tainele care se ascund în spatele cărților. Din privirile tuturor răzbătea o curiozitate firească, amplificată de așteptarea deschiderii cadourilor oferite.

Emoțiile s-au instalat de ambele părți. Energia, inocența și bucuria copiilor au fost debordante și molipsitoare. Sentimentele care i-au încercat pe autonomii constănțeni au fost, cu siguranță, unice. Bucuria de a dărui a fost completată de entuziasmul copiilor de a primi darurile și de a răsfoi noile cărți.

SAM_2690 SAM_2694 SAM_2707

Reușita acestui eveniment și impactul pe care l-a avut de ambele tabere (autonomi și copii) i-au determinat pe colegii din Tulcea să sponsorizeze un proiect similar la Murighiol, organizat împreună cu doamna Luminița Cosma, cadru didactic al școlii. Prezentăm doar câteva imagini grăitoare.

20150113_120221 20150113_114342 20150113_114659 20150113_115036

Și cum oamenii buni sunt mereu dornici să ofere o mână de ajutor, cei de la Forte Life, Off Road în Dobrogea, JCI Constanța și Mihail Cârlan (donator voluntar) n-au ezitat nicio clipă să se implice, alături de autonomi, în cele două proiecte și să le ofere daruri celor mici.

Vom reveni cu poveștile altor biblioteci marca „Fundația Autonom”.