Ce bucurie și ce entuziasm simțeam atunci când eram mici și plecam într-o excursie! Parcă noaptea dinainte trecea tot mai greu, iar noi deveneam din ce în ce mai nerăbdători să ne vedem urcați în autocar și să pornim în aventura noilor descoperiri. Cântam, ne jucam, râdeam, cercetam cu ochii mari și curioși toate obiectivele turistice, mâncam cu poftă sandvișurile pregătite de acasă etc. Trăiam cu intensitatea specifică anilor copilăriei fiecare moment al excursiilor. Și apoi, cu ce amintiri frumoase ne întorceam acasă!
Cu același entuziasm s-au trezit și cei treizeci de copii de la Centrul de plasament „Elena Doamna”, care au fost protagoniștii unei excursii marca „Fundația Autonom”. Echipa din Departamentul Tehnic, formată din autonomi frumoși și veseli, a ales să le ofere celor mici lecții practice de geografie și istorie, pe meleagurile lui Ștefan cel Mare. Și unde se simte mai bine prezența marelui voievod decât în Județul Suceava?!
La ora 7.30, autocarul a parcat în fața Centrului de plasament, în curtea căruia erau deja prezenți cei mici. O bună parte dintre copii au participat, în urmă cu un an, într-o altă excursie organizată de aceeași autonomi, așadar revederea în sine a constituit un alt motiv de bucurie. Ambele tabere au început să își amintească nume și să depene amintiri din excursia precedentă, căreia îi vom aloca un articol aparte.
Primul obiectiv a fost Cetatea de Scaun a Sucevei, unde au fost introduși, cu ajutorul unui ghid, în atmosfera anilor dominați de figurile lui Petru al II-lea Mușat și Ștefan cel Mare.
Au vizitat apoi Muzeul de Științe ale Naturii, unde copiii au descoperit încântați diverse animale „împietrite”, după cum un băiețel le numea. Au înțeles mai bine ce înseamnă un lanț trofic și s-au jucat entuziasmați cu broscuțele țestoase.
Cu aceeași însuflețire au vizitat și Planetariul, părăsind planul terestru și intrând în Sistemul Solar. Au încercat să cuprindă, cu ochii lor inocenți, întregul Univers. Au călătorit printre stele și planete, descoperind Ursa Mare, Ursa Mică și constelațiile care formează zodiile.
Ultimul obiectiv a fost Salina Cacica. Aventura coborârii și urcării scărilor a meritat, deoarece copiii au fost încântați de Lacul Sărat, sala de dans, locul de joacă și de tot ce cuprinde această lume subterană.
Ușor întristați de faptul că au vizitat toate obiectivele și că urma drumul de întoarcere, copiii și-au ocupat cuminți locurile în autocar. Nu au cântat și nu au recitat poezii, însă unii dintre ei au început să își spună poveștile de viață, destăinuindu-se în fața celor de care se atașaseră. În astfel de momente, realizăm că experiența nu se capătă neapărat în ani și că viața nu e la fel de darnică și lină pentru toți. Uneori, greutăți prea mari apasă pe umerii mici ai unor copii, care nu ar trebui să cunoască altceva decât lumea inocentă a copilăriei. Zâmbetele jucăușe și-au făcut însă loc chiar și în această lume.
Cu ajutorul Fundației Autonom, echipă inimoasă din Departamentul Tehnic le-a oferit acestor copii o zi frumoasă, cu lecții interactive și practice, dar și cu vorbe încurajatoare și îmbrățișări.
Copiii, pe de altă parte, i-au învățat pe autonomi să își păstreze mereu un zâmbetul în suflete, orice s-ar întâmpla.