Din păcate, laboratoarele și cabinetele de specialitate din cele mai multe școli din România și-au pierdut strălucirea de altădată. Experimentele și cercetările din cadrul orelor de chimie, fizică sau biologie le sunt stăine elevilor. Cabinetele de istorie, geografie și literatură română nu se diferențiază cu nimic de celelalte săli de curs. Inscripțiile de pe uși și câteva obiecte dosite amintesc vag că, în acele săli, elevii ar trebui să înțeleagă practic partea de teorie predată și să pătrundă în universul materiei respective. Răspunsul oferit profesorilor care își doresc să reînvie aceste săli vitregite este, întotdeauna, același: lipsa fondurilor.
Fundația Autonom a încercat să contribuie la dotarea câtorva astfel de cabinete și laboratoare. Insuficient pentru o țară, dar suficient pentru ca autonomii să capete speranța și bucuria că au mai putut contribui puțin la dezvoltarea educației.
Astfel, Fundația Autonom a participat la crearea cabinetului de psihologie din cadrul unei școli din Piatra-Neamț. Cu ajutorul unei echipe de voluntari, o sală goală, nevăruită, cu aspect învechit, s-a transformat într-un spațiu cochet și vesel, în care elevii se pot destinde, destăinui și participa la diverse activități.
La aceeași școală, o altă echipă de autonomi s-a implicat în dotarea unui cabinet de biologie cu truse de direcție și reviste de specialitate.
Tot un laborator de biologie, de această dată din cadrul unui liceu din Constanța, a fost dotat, cu ajutorul Fundației Autonom și al echipei de voluntari, cu microscoape, mulaje, truse de disecție, planșe și preparate pentru microscoape.
La o școală aflată într-un sat de lângă Târgu Mureș, unde elevii români sunt „minoritari”, autonomii s-au implicat în dotarea cabinetului de limba și literatura română, achiziționând table, rechizite, materiale creative și, mai ales, volume scrise de autori români.
Mânat de nostalgie și dorința de a-și exprima recunoștința față de profesorii care au contribuit la formarea lui și față de liceul absolvit, un autonom și-a convins echipa (căci, da, autonomii lucrează în echipă și se implică împreună în proiectele sponsorizate 🙂 să doteze laboratorul de chimie din cadrul liceului din Bicaz cu substanțe și kit-uri necesare reacțiilor și experimentelor.
În timp ce Fundația Autonom a pătruns în laboratoarele și cabinetele din mai multe orașe, bucuria a pătruns în sufletele autonomilor, care au avut șansa de a mai pune încă o cărămidă la temelia educației.