Două luni educaționale alături de copiii de la Văleni

Două luni educaționale alături de copiii de la Văleni

 

Proiectul de la Școala din Văleni (Piatra-Neamț) a lăsat multe urme de bucurie și de recunoștință în etapa dezvoltării noastre, ca voluntari ai proiectelor ce vizează comunitățile din care facem parte.

Este un sentiment aparte, în momentul în care realizezi că ai încercat să lași ceva în urmă pentru niște copii care au nevoie de atât de multă afecțiune și înțelegere din partea noastră, a tuturor.

Inițiativa acestui proiect a plecat de la Asociația Umanitară „Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii”. La acest proiect s-au alăturat Școala Gimnazială numărul 2 din Piatra-Neamț și Fundația AutonOM.

Fundația AutonOM a fost, pentru prima oară, cooptată să se implice pe partea de voluntariat, și nu în calitate de sponsor.

Proiectul a fost destul de „atipic”, provocarea a fost la orice pas și ne-a pus în alertă dorința de a găsi soluții pentru o comunitate neglijată a județului Neamț.

 

Este vorba despre Școala din Văleni 2, din Piatra Neamț, unde am interacționat cu aproximativ 30 de copii, de la clasele I – VIII.

Acești copii locuiesc în containere, realitatea lor fiind mult mai dură decât a celor care au privilegiul unui trai lipsit de griji și al unei educații firești.

Noi am pornit la drum cu destul de multe idei despre cum ar arăta acest proiect, ne-am așteptat ca acești copii, neavând în totalitate suportul familiei și uneori fiind marginalizați de societate, să fie greu de modelat.

Însă surpriza a fost de mare amploare, când am descoperit cât de receptivi și dornici de a învăța pot fi! 

Obiectivele principale au fost acelea de a le insufla, timp de 2 luni, de 2 ori pe săptămână, valori frumoase și temeinice copiilor, de a-i învăța toleranța și grija față de ei și față de ceilalți.

 

Mai mult, ei au fost motivați să învețe, să termine studiile, să nu renunțe ușor la pasiunile lor și să lupte, pentru a ajunge acolo unde își doresc. Cu toții ne-am convins că orice este posibil, atunci când îți dorești ceva cu adevărat!

Am făcut diverse activități cu copiii, în speranța insuflării dorinței de avea o meserie. Am montat băncuțe, le-am vopsit, am plantat flori. De asemenea, i-am invitat pe cei de la ISU și IPJ Neamț să le vorbească despre ceea ce implică profesia de pompier și, respectiv, cea de polițist.

 

Printre toate aceste activități menționate, s-au strecurat și desenul pe cartoane, cititul împreună cu cei mici și fel de fel de jocuri. Ca de fiecare dată, s-a discutat, la finalul fiecărei zile, despre ce lecții valoroase vom purta mereu cu noi și cum putem să le aplicăm din ce în ce mai des în rutina zilelor noastre.

Abia așteptăm să mai fim cooptati în astfel de proiecte!

Cu drag,

Fundația AutonOM💓