Educatie ecologica prin arta

Toti ne dorim o natura curata, de care sa se bucure si nepotii nostri, candva. Si ce cale mai buna de a ne asigura un viitor ecologic decat aceea de a-i invata pe cei tineri, pe copiii de astazi sa indrageasca si sa ocroteasca mediul inconjurator?

Dupa cum stiti, noi, autonomii, derulam adesea proiecte educative, iar cele ecologice, cu precadere, reprezinta o prioritate, mai ales in comunitatile rurale, unde informatiile si resursele disponibile sunt adesea precare.

De exemplu, in toiul toamnei, pe 11 octombrie 2016, colegii nostri de la agentia Autonom Pitesti au vizitat Scoala Gimnaziala Merisani din judetul Arges. Nu au venit singuri, ci au adus si natura in salile de clasa, asternand pe banci ghinde, frunze uscate, conuri de brad etc. – ideale pentru a stimula preocuparile artistice ale scolarilor. Prilejul? Toamna Printre Noi – Educatie Ecologica prin Arta, un proiect dedicat elevilor din ciclul gimnazial, care isi propune sa-i apropie pe copii de natura intr-un mod estetic si practic deopotriva.

merisani colaj1

Concret, din materialele naturale si rechizitele primite, copiii au invatat sa creeze diverse obiecte decorative, descoperind lucruri noi si distrandu-se totodata. Cu indemanare si creativitate, au rezultat astfel o sumedenie de tablouri minunate – adevarate lucrari de arta cu care cei mici se pot mandri, isi pot decora casa sau scoala ori le pot darui celor dragi. La final, nu ne-am putut lua ramas bun inainte de a oferi mici daruri copiilor.

merisani colaj2

merisani colaj3

Proiectul a fost realizat la initiativa doamnelor director Adriana Ionescu si profesor Aura Nita, in parteneriat cu Fundatia Autonom, Biblioteca Merisani, Directia de Protectie a Mediului si Palatul Copiilor Pitesti. Le multumim tuturor pentru implicare si speram ca invataturile ecologice deprinse astazi sa-si arate din plin roadele in viitor!