Fapte bune, premiate la Gala Oameni pentru Oameni

Ca la fiecare inceput de ianuarie, cand facem bilantul pentru anul ce tocmai s-a incheiat si ne formulam rezolutiile pentru noul an, ne oprim si asupra acelor proiecte care ne-au ajutat sa fim mai uniti, mai implicati, mai bogati sufleteste. Pentru noi, autonomia inseamna (si) educatie, spirit civic, daruire si ne bucuram impreuna de fiecare prilej in care reusim sa contribuim cat de putin la binele altora, prin diverse proiecte, campanii si cauze care merita incurajate si sustinute.

Una dintre acestea este si Gala “Oameni pentru Oameni”, o competitie a proiectelor filantropice, care dateaza inca din 2003. Organizata de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Gala a ajuns la a treisprezecea editie si are drept obiectiv sa sprijine si sa premieze “filantropia inteligenta, adica acel act de implicare in cauze si proiecte care sunt eficiente in rezolvarea problemelor, care au impact real si durabil si folosesc in mod transparent resursele primite”, dupa cum mentioneaza organizatorii.

In 2016 au fost nominalizate 270 de proiecte ale companiilor, organizatiilor si donatorilor individuali din Romania – cu 100 mai multe decat in anul precedent. In total, s-au mobilizat astfel peste 22 de milioane euro, resurse utilizate pentru diverse cauze sociale, cu impact major in societate pe termen scurt, mediu si lung.

Juriul a avut o misiune grea: dupa evaluarea tuturor proiecteilor, le-a selectat pe cele mai reusite, iar castigatorii au fost prezentati public in cadrul Galei, astfel incat faptele bune sa nu ramana ne(re)cunoscute si, de ce nu, sa-i inspire si pe alti doritori de actiuni cu #capinima. Printre membrii juriului s-a numarat si Marius Stefan, CEO Autonom.

marius-stefan-daruieste-viata

Iata proiectele desemnate castigatoare:

1. Cel mai bun program de CSR – “Sanatate prin prietenie”, al companiei A&D Pharma, ce ofera asistenta medicala gratuita locuitorilor din 350 de sate izolate din Muntii Apuseni.
  2. Cel mai bun program de CSR INTERN – ”Alaturi de tine” al companiei Metropolitan Life, care include 11 proiecte de educatie si integrare sociala, derulate in opt judete din tara.
  3. Cel mai bun proiect de sponsorizare al unei companii – Olimpiadele Kaufland, in care s-au investit 2,29 milioane euro in proiecte educationale si de renovare a peste 1100 de scoli.
  4. Cel mai bun proiect de sponsorizare din partea IMM Fondul de Burse Centric – Centric IT Solution, care sponsorizeaza tinerii cu burse si consiliere profesionala.
  5. Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mare – Proiectul Romania Solidara al Asociatiei Daruieste Viata, cu peste 3,35 milioane lei stransi pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv si echiparea spitalelor cu aparate performante si consumabile necesare in perioada imediat urmatoare tragediei.
  6. Cea mai buna campanie de fundraising a unui ONG mic – “Sunet pentru Sanatatea Copiilor” a asociatiei Life Education for All, care a strans 35.000 de lei pentru a picta, amenaja si dota cu carti si audioteca saloanele de pediatrie din clinicile din Cluj Napoca.
  7. Cel mai bun fundraiser – Alexandru Moraru, fundraiser pentru Teach for Romania, care a reusit sa atraga 300 noi donatori printr-o investitie bine gandita.
  8. Premiul pentru continuitate si impact – Banca Transilvania pentru sustinerea “Centrului de zi pentru adolescenti Clujul are Suflet”, program dedicat tinerilor din medii defavorizate.
  9. Premiul pentru creativitate in atragerea de fonduri – Initiativei ”Am inceput sa schimbam Romania in bine!” a Asociatiei Crestem Idei. Initiatorii acestei platforme de crowdfunding au ajutat 40 de proiecte sa atraga peste 3.300 de sustinatori si fonduri de peste 382.000 de lei.
  10. Premiul Galantom – acordat lui Andrei Rosu, fundraiser voluntar pentru Galantom, care a sustinut numeroase cauze, precum HOSPICE Casa Sperantei, Padurea Copiilor si Scoala de Valori. Implicarea sa in diverse evenimente sportive de anduranta a atras aproape 800 de donatii si circa 312.000 lei.

Dincolo de sumele mobilizate, impresionant este impactul acestor proiecte asupra beneficiarilor si a comunitatii, in general. Fiecare proiect are in spate organizatori – companii, ONG-uri, voluntari, fundraiseri sau oameni oarecare, dornici sa ajute, sa se implice, semn ca societatea se mobilizeaza, ca are nevoie de cauze, eroi si povesti de viata motivatoare.

Cu modestie ne alaturam si noi celor care sustin comunitatile locale prin proiecte educationale, ecologice, sociale. Prin intermediul misiunii noastre de suflet, Fundatia Autonom, colegii din toata tara aleg cauzele pe care sa le sustinem si tot ei se ocupa de implementarea proiectelor, de la idee pana la realitate. Le multumim tuturor celor care contribuie la o Romanie mai buna si ii incurajam sa persevereze. Azi suntem destui ca sa facem diferenta, maine vom fi si mai multi.

Zi de zi intalnim proiecte, cauze, oameni care demonstreaza ca fiecare dintre noi poate schimba ceva, cat de putin, pentru o Romanie mai educata, mai sanatoasa, mai fericita. Trebuie doar sa identificam acele cauze care merita apreciate si incurajate si sa ne implicam pentru a le da aripi, generand astfel, constant, noi actiuni cu #capinima. Voi ce cauze propuneti sa sustinem impreuna anul acesta? Va asteptam cu drag sugestiile!